Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Roxfort

 

Roxfort Boszorkány és Varázslóképző Szakiskola (angolul: hogwarts school of witchcraft and wizardry)

Nagy-Britannia egyetlen varázslóképzője valahol Skóciában található. A Roxfort kastélyának a helyén a muglik egy dülledező romot látnak. Az iskolába a King's Cross pályaudvar kilenc és háromnegyedik vágányáról szeptember 1-jén 11 órakor induló Roxfort Expressz szállítja a diákokat.

File:Hogwarts Express.jpg

 

A Roxfort története

A Roxfortot több mint ezer éve (a pontos dátum nem ismert) alapította a kor négy legnagyobb varázslója és boszorkánya: Griffendél Godrik (Godric Gryffindor), Hollóháti Hedvig (Rowena Ravenclaw), Hugrabug Helga (Helga Hufflepuff) és Mardekár Malazár (Salazar Slytherin). A Roxfort négy háza (Mardekár, Hugrabug, Griffendél, Hollóhát) az alapítók emlékét őrzik nevükben.

              

Az alapítók közt jó ideig zavartalan volt az együttműködés, ám Mardekár egy napon kijelentette, hogy a mágus családok gyermekeire kívánja korlátozni a felvett diákok számát, ugyanis nem bízott a mugli származású növendékekben. A vita egy alkalommal veszekedéssé fajult közte és Griffendél között, és Mardekár nem sokkal   később elhagyta az iskolát. Távozása előtt az alapító megépítette a Titkok Kamráját, amit majd az ő méltó utódja nyithat csak ki, s kiengedve a benne lakozó szörnyet, megtisztítja az iskolát az úgynevezett "sárvérű" diákoktól.