Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kviddics

      

A varázslók és boszorkányok sportja a kviddics. Egy csapat hét játékosból áll. A kviddicset négy labdával, seprűnyélen játsszák.

Az egyik labda a kvaff. Futballlabda méretű, élénkpiros gömb. A hajtóknak (egy csapatban három hajtó van) az a dolguk, hogy a pálya két végében felállított három-három karika valamelyikén átdobják. Ha sikerül, az gólnak számít, és tíz pontot ér. Minden csapatban van egy őrző, aki csapata karikái körül röpköd, és próbálja védeni az ellenfél lövéseit.  A második és harmadik labda a két gurkó. Kisebbek a kvaffnál, súlyosak, és úgy vannak megbűvölve, hogy megpróbálják lelökni a játékosokat a seprűikről. A terelőknek (egy csapatban kettő van belőlük) az a dolguk, hogy ütőikkel az ellenfél felé pofozzák a gurkókat. A legkisebb labda az aranycikesz. Dió nagyságú, és alig látszik. A hetedik játékosnak, a fogónak az a dolga, hogy elkapja. Ha ez sikerül, a csapata százötven pontot kap, és a meccsnek vége. 

A cikeszelkapás rekordját Roderick Plumpton tartja, akinek jóvoltából egy mérkőzés csupán három és fél másodpercig tartott.